Blog

ZULI Miodosytnia Warmińska

ZULI Miodosytnia Warmińska

Wilk długo się gdzieś podziewał i sam się tego nie spodziewał, ale jakoś tak wyszło, że wszystko dobrze poszło. Prawie. Na bazie swojej pasieki, Wilk otwiera ZULI Miodosytnię Warmińską! By produkować Miód Inaczej Pitny! Poszło prawie dobrze, tylko jedna ze ścian przysypana zie... więcej

Przewroty śliwkowe

śliwki w zalewie octowo-miodowej

W naszych domowych przetworach zamiast cukru żona stosuje... zgadnijcie co? ;) Tym razem miód rzepakowy. W połączeniu z goździkami, cynamonem i octem, krótka pasteryzacja. Wyborne! A przy tym doskonałe i wspaniałe oraz pyszne. Dzieci je uwielbiają. A powidła śliwkowe są niegorsze, a... więcej

tartarum prunum barbarum (tarta śliwkowa barbarzyńska)

Tym razem trochę o PKP. Natenczas późnoletni, obfitujący dzięki pracy pszczół w kwiaty tak dojrzałe, że zamienione już w soczyste śliwki (łac. prunum), gruszki i maliny ma lepsza półówka postanowiła udzielić się twórczo i udostępniła mi prawa autorskie do poniższego przepisu na... więcej

Gryczane podboje 2014

ikona gryka 2014

Opuszczając granice Rzeczpospolitej Obojga Kabikiejm, wraz z taborem i białogłową-nie mylić z genderową giermką (tu: wersja żeńska giermka, żona), ruszyliśmy na podbój Ziemi Sasińskiej (przypominam, że do pierwszych wizyt Wilka, zwanej Ziemią Zajęcy). Tu gryka nektaruje w niespotykan... więcej

wycieczka szkolna w Pasiece Wilka

warsztaty ikona

Auuu 17 czerwca do watahy miodożerców dołączyła 2 klasa SP. w Spręcowie. Uczniowie z Panią Wychowawczynią przybyli rowerami ze szkoły (ok. 6 km) w bardzo szybkim tempie. Zdrożone dzieci na powitanie łyknęły podpiwek miodowy własnej roboty. Potem warsztaty pszczelarskie. Dzieci dowiedz... więcej

Truskawki z miodem i maślanką

Dominika-Maślanka z miodem i truskawkami

Sezon na krajowe truskawki rozpoczęty. Co prawda nie są to jeszcze truskawki warmińskie, ale zawsze jednak. Wilk doprawdy ma wątpliwości, czy te zdjęcie to nie jest jakiś sztuczny render z reklamy TV. Ale okazuje się, że najprawdopodobniej jednak nie. Apropos jednak - dziś prof. Bralcz... więcej