Truskawki z miodem i maślanką

Dominika-Maślanka z miodem i truskawkami

Sezon na krajowe truskawki rozpoczęty. Co prawda nie są to jeszcze truskawki warmińskie, ale zawsze jednak.

Wilk doprawdy ma wątpliwości, czy te zdjęcie to nie jest jakiś sztuczny render z reklamy TV. Ale okazuje się, że najprawdopodobniej jednak nie. Apropos jednak – dziś prof. Bralczyk miał na temat jednak audycję w radiowej jedynaczce (na moim nieprzestrojonym radiu marki Unitra w pracowni pasiecznej odbiera tylko jedna stacja, tj. jedynka na falach długich + swojskie odgłosy produkcji pararadzieckiej zza pobliskiej granicy, których nie liczę).  Nic nie zapamiętałem jednak. Jednak wróćmy do tematu.

Przepis na maślankę (jogurt, zsiadłe mleko, kefir…) z miodem i krajowymi truskawkami.

Maślankę, truskawki krajowe (najlepiej warmińskie), świeży płynny miód z Pasieki Wilka w dowolnych proporcjach poddać działaniu miksera podczas mówienia jednego Zdrowaś Maryjo (można łaciną, jednak z uwagi na zwięzłość tegoż języka, kawałki truskawek będą większe, coś jak w Jogobelli, od czego małe dzieci plują). Podawać i pić póki schłodzone.

Warto skusić się na rozgniatanie truskawek widelcem Gerlach. Za tą przyczyną, że wonczas najmniej trzy Zdrowaś mówiąc, większe zasługi w niebiesiech sobie zapiszesz.

Ateuszom, innowiercom i heretykom poleca się gnieść truskawki jeszcze twarde i zielone, gęsto omszałe, i to wykałaczką. Daje to ok. 100 Zdrowaś Maryjo w intencji własnego nawrócenia.

p.s. Miody rzepakowe i wielokwiatowe z datą 24 maja 2014 już w obiegu!!

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *